Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Hakkında Her Şey!
Ülkemizde 2019 yılının son aylarına doğru gündemde kendine yer bulan enerji kimlik belgesi (ekb), 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalardaki enerji gereksinimini ölçen, enerji tüketim sınıfını belirleyen enerji performans ve kimlik belgesidir. Daha etkin ve verimli enerji tüketimine yönelten enerji kimlik belgesi, çevremizdeki enerjiye ve enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilincin artmasını sağlamaktadır. Bina içerisindeki yalıtım, mantolama , ısıtma/soğutma sistemlerini içerisinde yer veren enerji kimlik belgesi, apartmanın enerji tüketimini sınıflandırmaktadır. Çevre dostu olan enerji kimlik belgesi sayesinde binalar enerji verimliliklerini ölçümleyebilecek, ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacını belirleyecektir.
Enerji kimlik belgesi yönetmeliğine göre sınıflandırılması nasıl yapılır?
Beyaz eşya tüketim grubunda yer alan enerji sınıflandırılmasının bina ve apartmanlara uyarlanmasını ifade eden enerji kimlik sertifikası, içerisinde enerji grubu sınıflandırması da içermektedir. A’dan G’ye kadar sınıflandırılan enerji performansları binanızın asgari enerji performansını ifade edecektir.
A sınıfı enerji kimlik belgesi verimliliği en yüksek, G sınıfı enerji kimlik belgesi ise verimliliğin en düşük olduğu enerji kimliğini ifade etmektedir. Enerji kimlik belgesi zorunluluğu, 2019 yıl sonu ve 2020 devamında yapımına yeni başlanmış ve yapımına başlanacak binaların enerji kimlik belge sertifikalarının en düşük C sınıfı enerji grubu olacak şekilde tasarlanmasını içermektedir. C sınıfından daha düşük bir enerji sınıfında inşa edilen yapılara kanun gereği ruhsat verilmemektedir.
Daha Fazlası İçin: GİRİŞİMCİLER İÇİN BAŞARILI BİR YATIRIM ÖRNEĞİ: MCDONALD’S
Mac ve Dick McDonald kardeşler 1940 yılında ilk mütevazi restoranlarını kurmuşlardı. Restoran demek belki yerinde olmayacak; çünkü brandalardan oluşan mekanlarında çabuk fastfood yiyeceklerinden işe başlamışlardı. İlk girişimleri otomobillere servis yapmak oldu ve başarılı oldular. Sonrasında asıl hedef kitlelerinin çocuklar olduğunu keşfeden kardeşler ailelere yönelik çalışmalar yaptılar. Çocuklara oyuncak verilmesi de bu dönemde oldu.
Enerji kimlik belgesi yönetmeliğine göre mevcutta bulunan binalar için herhangi bir asgari sınıflandırma zorunluluğu yoktur. 2019 yılı içerisinde ve öncesinde yapılmış mevcut binalar için A’dan G’ye kadar her enerji sınıflandırılmasına uygun enerji kimlik belgesi (ekb) verilmektedir. Mevcut binalarda sınıflandırma grupları; binaların ısı yalıtımı, mantolama, ısıtma/ soğutma araçlarına uygun olarak verilmektedir.
EKB alımı için son tarih ne zaman?
Enerji kimlik belgesi, Ekb son tarihi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” bildirimine göre 2011 yılı öncesinde yapımı tamamlanan binalar için 1 Ocak 2020 tarihine kadar enerji kimlik belgesi zorunluluğu mevcuttur. Yapımı yeni başlayan binalar için de iskan aşamasında enerji kimlik belgesi zorunluluğu tanımlanmıştır.
Enerji kimlik belgesi nasıl alınmaktadır?
Enerji kimlik sertifikası düzenleme yetkisi almış enerji kimlik belgesi uzmanları, SMM belgesine sahip mühendis, mimarlar veya bünyesinde bu vasıfları taşıyan tüzel kuruluşlar, enerji kimlik belgesini vermektedir.